انواع ورق های فلزی قابل برش لیزری موجود در بازار
انتخاب متریال و جنس مناسب برای هر کاربردی یکی از اصلی ترین اقدامات برای تولید محصول یا پیشرفت کار مورد نظر شماست. در بسیاری از موارد انتخاب صحیح می تواند به کاهش هزینه ها و افزایش راندمان یا کیفیت محصولات منجر شود. شاید عجیب به نظر برسد اما برخی مواقع حتی اختلاف دهم میلیمتر هم تاثیرگذار است.
در این مقاله سعی داریم یک راهنمای جامع و کامل جهت آشنایی از انواع ورق های موجود در بازار ایران که قابلیت برش لیزری دارند آماده کنیم.
1. آهن (Mild Steel)
ورق های آهنی بیشترین کاربرد را در صنایع گوناگون دارند. تتوع این جنس فلزی در ابعاد ضخامت ها آلیاژ ها و حتی روش تولید و پوشش هایی که روی آن کار می شود آهن را به محبوب ترین گزینه برای انجام انواع فعالیت ها و تولید محصولات تبدیل کرده است. ورق آهن در بازار نام ها و کد های متنوعی دارد که رایج ترین آنها ST37 و ST52 هستند.قبل از پرداختن به ضخامت ها و ابعاد ورق های آهن آنها را از لحاظ نوع نورد دسته بندی میکنیم:
- ورق های نورد گرم
- ورق های نورد سرد
تفاوت عمده این دو روش درپوشش روی ورق و ضخامت های موجود در بازار است. میتوانید مقایسه تخصصی تر ورق های روغنی و سیاه را در اینجا بخوانید.
ورق های نورد گرم در بازار به ورق سیاه معروف هستند.
رول ورق های سیاه در عرض های 1000و 1500 در بازار موجود هستند. شیت های برش خورده ورق سیاه نیز در ابعاد 1000*2000 و 1500*3000 قابل خرید می باشد.ضخامت ورق های سیاه از 2 میلیمترآغاز شده و تا 100 میلیمتر هم تولید می شوند. گروه صنعتی داصاد توانایی برش لیزری ورق های آهن سیاه تا ضخامت 15 میلیمتر را دارد. ورق های نورد سرد خود به چند محصول تبدیل می شوند:
- ورق های روغنی
- ورق های قلع اندود
- ورق های گالوانیزه
- ورق های رنگی
ورق های گالوانیزه را در بخش بعدی بصورت تخصصی تر بررسی میکنیم ورق های روغنی یک پوشش چرب روی خود برای محافظت در برابر ضخامت ورق های روغنی که در عرض های 1250 و 1000 تولید می شوند به صورت زیر است:
- 0.4
- 0.5
- 0.6
- 0.7
- 0.8
- 0.9
- 1
- 1.25
- 1.5
- 1.6
- 1.7
- 2
ورق های روغنی به صورت شیت برش خورده در ابعاد 1000*2000 و 1250*2500 نیز در بازار موجود است.
2. ورق گالوانیزه
همانطور که در بخش قبل اشاره شد ورق های گالوانیزه نوعی از ورق های نورد سرد به شما ر می آیند. این ورق ها گالوانیزه طی یک عملیات شیمیایی یا الکترو-شیمیایی بای یک لایه اندود روی پوشیده می شوند. این پوشش نسبتا دائمی مقاومت بالایی در برابر رطوبت و خوردگی و همچنین عوامل جوی مانند باران ایجاد میکند.
ورق های گالوانیزه از نظر ابعادی کاملا شبیه ورق های روغنی هستند که علت آن فرایند تولید مشابه است.
ضخامت این ورق ها از 0.4 میلیمتر تا 2.5 میلیمتر قابل تهیه است.
3. استیل (Stainless Steel)
استیل استینلس یا استیل ضد زنگ آلیاژ خاصی از آهن است که مقاومت بالایی در برابر رطوبت و زنگ زدگی دارد. ورق استیل همچنین مقاومت مکانیکی بالاتری نسبت به ورق آهن مشابه خودش دارد. کاربرد بالای استیل در صنایع گوناگون باعث شده انواع ضد سایش و ضد خوردگی نیز به بازار عرضه شود. بسیاری ورق های استیل صنعتی سطحی مات دارند در حالی که ورق های استیل مورد استفاده در دکوراسیون و صنایع تمیز مانند آشپزخانه سطحی براق دارند که یک لایه روکش پلاستیکی از آن محافظت می کند.
4. آلومینیوم
آلومینیوم نیز مانند سایر فلزات گرید ها و آلیاژ های گوناگونی دارد که خواص و رفتار های متفاوتی دارند. یکی از اصلیترین ویژگیهای آلومینیوم استحکام ساختاری بالا با وجود چگالی بسیار پایین آن است. چگالی آلومینیوم 2.7 گرم بر سانتی متر مکعب میباشد. همچنین آلومینیوم ضریب انتقال حرارت بسیار بالایی را دارا میباشد. ویژگیهای خاص و ممتاز این فلز سبب شده است تا کاربردهای وسیعی در حوزههای مختلف صنعتی از قبیل : حوزههای هوا و فضا ، تجهیزات پزشکی ، برق و الکترونیک و ساختمانی داشته باشد. این فلز گریدها و آلیاژهای گوناگونی دارد. لازم به ذکر است که به جهت متنوع بودن گریدها و خاص بودن کاربردهای گریدهای مختلف آلومنیوم ، خرید گریدهای مختلف این فلز در صنعت به آسانی فلزات قبلی نمیباشد.
در این بلاگ سعی شد تا معرفی بسیار مختصری در خصوص فلزهای مورد استفاده در صنعت و در برش لیزر ارائه شود. در مقالات بعدی به معرفی کاملتر هر یک از فلزات ، خواص آنها ، آلیاژهایشان و همچنین کاربردهای آن خواهیم پرداخت. همچنین تلاش خواهد شد تا روشهای تولید هرکدام از فلزات ، نحوه معرفی آلیاژهای مختلف و سایر اطلاعات مهندسی در خصوص این فلزات در مقالات بعدی ارائه شود.